Ne sajnálkozz, inkább cselekedj!

Állatvédő lettem?!!

Állatvédő lettem?!!

ÁLLATKÍNZÁS vagy GONDATLAN TARTÁS?

"Kinek szóljak?"

2016. március 20. - GikaÁllatvédő

A naponta érkező bejelentések során folyamatosan szembesülnünk kell azzal, hogy bizony az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy mi számít állatkínzásnak és mi gondatlan tartásnak, illetve hogy az általuk tapasztalt jelenséget kinek jelentsék, ki az eljáró hatóság. Az embereknek mai napig nem tiszta az a tény sem, hogy Magyarországon egyetlen állatvédő szervezet sem működik hatóságként, vagyis minden szervezet tagjai civil emberek, akiknek pont annyi joguk van bármit tenni, mint a bejelentőnek. Csak a tapasztalat és az elhivatottság több. Segítünk, hogy segíts, hogy segíthessünk! 

 

HÍVJ RENDŐRT, HA EZT TAPASZTALOD: 

Ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalod, vagy tudomást szerzel róla, azonnal hívd a 112-es telefonszámon a RENDŐRSÉGET és értesítsd a legközelebbi állatvédelmi szervezetet is: 

  1. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről vonatkozó részei:

Állatkínzás

  1. § (1) Aki 
    a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz,amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
    b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
    vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    (2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
    a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
    b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. 

Orvvadászat

  1. § Aki
    a) vadászterületen vadászatra való jogosultság nélkül, illetve idegen vadászterületen vadászként engedély nélkül vad elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez,
    b) külön jogszabályban meghatározott, a vadfaj valamennyi egyedére kiterjedővadászati tilalmi idő hatálya alá eső vadfaj egyedét ejti vagy fogja el,
    c) külön jogszabályban meghatározott tiltott vadászati eszközzel, tiltott vadászati módon vagy kíméleti területen vad, illetve fokozottan védett vagy védett gerinces állat elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez,bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Orvhalászat

  1. § Aki
    a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel - a horgászatot kivéve - halfogásra irányuló tevékenységet végez,
    b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez,vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tiltott állatviadal szervezése

  1. § (1) Aki gerinces állat részvételével állatviadalt szervez, tart, ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy fogadást köt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) Aki állatviadal céljára gerinces állatot megszerez,tart, tenyészt, kiképez, idomít, vagy forgalmaz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

  

MINDEN MÁS JEGYZŐI / ÁLLATVÉDELMI HATÓSÁGI/ JÁRÁSI HIVATALI HATÁSKÖR! 

Tehát ha a fent leírtakon kívül bármi olyat tapasztalsz, ami az állat biztonságát vagy egészségét veszélyezteti, illetve láthatóan a törvényi előírásokkal ellentétes, az eljáró hatóság a területileg illetékes állatvédelmi hatóság, vagyis legtöbb esetben a JEGYZŐ, illetve a Járási Hivatal.

A jegyzőnek érdemes írásban bejelentést tenni,visszakereshetően, akár email-ben  vagy ajánlott levél formájában.

245/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet a települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről vonatkozó részei: 


3.§ Ha a jegyző, illetve a járási hivatal az Átv* 6-8. §-aiban meghatározott rendelkezések megsértését észleli, illetve ezek megsértése miatt hozzá bejelentés érkezik, köteles haladéktalanul eljárni vagy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság intézkedését kezdeményezni.

4.§ (1)6 A jegyző, illetve járási hivatal az állatvédelmi és az állattartási szabályok megsértése esetén meghatározott cselekmény végzésére, tűrésére vagy abbahagyására kötelezheti az állattartót az állatok védelme érdekében.
7.§ A járási hivatal, illetve a jegyző az állatvédelemre, valamint az állattartásra vonatkozó szabályok megsértése esetén - a (2) bekezdés szerinti állatok kivételével - az állattartást korlátozhatja, megtilthatja.

* Átv. = Állatvédelmi Törvény : 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

Ezenkívül pedig : aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály vagy hatósági határozat előírását megsérti, vagy annak nem tesz eleget, magatartásának súlyához, ismétlődéséhez, és különösen az állatnak okozott sérelem jellegéhez, időtartamához igazodó mértékű állatvédelmi bírságot köteles fizetni.

Az állatvédelmi bírságot – melynek alapösszege 15.000 Ft -  az állatvédelmi hatóságként eljáró Járási Hivatal szabja ki.

A jegyzőhöz/ Járási Hivatalhoz  érkező bejelentésedet érdemes írásban, visszakereshető formában, vagyis ajánlott levélként vagy email-ben elküldened.  

Ha segítségre  vagy tanácsra van szükséged, keresd meg a hozzád legközelebb lévő állatvédelmi szervezetet, de ne várd, hogy helyetted intézkedjenek! A feljelentést, bejelentést Neked kell megtenned, akár névtelenül is! Ennyivel Te is segíthetsz azoknak, akik az állatokon segítenek. Minden hivatalos procedúra, amit Te hárítasz az állatvédőkre, időelvétel a segítségre szoruló és mentésre váró állatoktól.... az idő pedig életeket menthet! 

 

allatkinzas_vs_gondatlan.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://allatvedolettem.blog.hu/api/trackback/id/tr828506960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása