Ne sajnálkozz, inkább cselekedj!

Állatvédő lettem?!!

Állatvédő lettem?!!

JÖN A "KUTYAHIDEG"...

Vigyázz az állatokra!!!

2015. december 06. - GikaÁllatvédő
hideg_kutya.jpgA közelgő hidegben az állatok különösen nagy veszélynek vannak kitéve, ezért minden embernek erkölcsi kötelessége nagyobb figyelmet fordítani rájuk! Ne engedd, hogy megfagyjanak, ÉLETET MENTHETSZ!!!



HA KÓBORLÓKAT LÁTSZ:
Ne fordítsd el a fejed!
Ők vannak a legjobban rászorulva a segítségedre! Ne várj mindig az állatvédőkre, hisz te is tehetsz az állatokért! Egy tál langyos étel, egy tál langyos víz és néhány pokróc életet menthet!

Ha teheted vidd haza és biztosíts neki egy meleg helyet!
Ha ez nem megoldható, akkor egy kemény kartondobozból és ráragasztott nikecellből remek, hőszigetelt házikót tudsz neki csinálni (kb. 1500 Ft-ból kijön)! Ha még egy kis szalmát vagy forgácsot, esetleg néhány takarót is teszel neki bele, máris védelmet biztosítottál neki a hideg ellen!
VÉDD A SAJÁT KEDVENCEDET!
Különbséget kell tennünk a kint tartott és a lakásban tartott állatok között.

KINTI KUTYÁK:
A kutyák - ha megfelelő egészségi állapotban és korban vannak - alapvetően jól alkalmazkodnak a hideghez, télre sűrűbb bundát növesztenek. Az idős és a beteg kutyák ne legyenek kint a nagy hidegben!

Már a tél előtt kezdj el neki nagyobb tápértékű, kalóriadús eledelt adni, hogy vastagabb zsírréteget növeszthessen, mely védelmet nyújt a hideg ellen.

Ha beköszönt a tél, az ételt ne hagyd előtte, mert ha megfagy, ehetetlenné válik. Ha nem tápot adsz neki, nyugodtan add neki langyosan ( ne melegen!) !

Napjában többször ellenőrizd az ivóvizét, mert befagyhat. Hideg víz helyett adj langyos vizet!

Biztosíts neki megfelelő helyet! Lehetőleg legyen egy hőszigetelt háza, ami nem ázik be, és amibe bármilyen idő esetén menedéket talál. A házat nikecellel és fóliával Te magad is hőszigeteltté és vízállóvá teheted! A ház bejáratát lásd el szélfogóval! Erre kiválóan megfelel egy darab szőnyeg vagy pokróc is! A házat béleld ki! A legjobb a forgács vagy a szalma, mert jól tartja a meleget. Ha takarókat, pokrócokat raksz be vigyázz, hogy ne fagyjanak meg, ha a kutya esetleg behordja a vizet!

Biztosíts neki megfelelő mozgásteret! A hideg idő beköszöntével a kutyák mozgásigénye nem csökken, és a mozgás segít a test felmelegedésében is!

Ha nagyon nagy hideg jön, légy engedékeny, és engedd be melegedni! Ha a házba nem is, egy szélvédett fáskamra vagy egy fűtött pince melege is felüdülés lesz kedvencednek!

Egy vízlepergető, bélelt kutyaruha a kinti kutyáknak is védelmet nyújt! Az ő esetükben viszont jobban oda kell figyelni, hogy olyan ruhát válasszunk , ami nem akad bele Semmibe!

LAKÁSBAN TARTOTT KUTYÁK:
Ők bizony szerencsésebb helyzetben vannak, mert a hideget csak egy-egy séta erejéig kell kibírniuk. Viszont, mivel az állandó hőmérséklet miatt nem tudnak felkészülni a télre, jobban kell vigyáznunk rájuk, ha kivisszük őket!

A benti kutyákat gyakrabban fürdetik, így a bőrükön található faggyúréteg is vékonyabb. A kutyaruha nem divathóbort! Különösen kistestű kutyáknál fontos, hisz az ő mellkasuk és hasuk közelebb van a talajhoz, könnyebben lesz vizes, ami megfázáshoz vezethet. ( És az sem utolsó szempont, hogy egy ruhában sétáltatott kutya közel sem lesz annyira lucskos és koszos)

Bár a tél beálltával a mozgásigény nem csökken, Igyekezz különböző játékokkal a lakásban lekötni a kutya energiáit, és csak rövidebb sétákra induljatok!

AMIRE MÉG ÜGYELJ:
Mivel az emberek többnyire sóval szórják a járdákat és utakat, óvjuk a kutyánk tappancsát! A só könnyen kieheti. Ez ellen védekezhetsz kutyacipővel, de a mancskrém is kiváló.

Nem csak a só lehet veszélyes! A jég könnyen elvághatja a kutya tappancsát. Ha lehet, kerüld az ilyen területeket, vagy adj rá kutyacipőt!

Séta közben igyekezz folyamatosan tempós mozgásban lenni!(különösen kistestű kutyák esetében)

Ne engedd, hogy a kutyád havat egyen! Könnyen mandulagyulladást kaphat, aminek súlyos következményei lehetnek! A szennyezett hó mérgező is lehet.

A fagyálló mérgező, az állat pusztulásához vezet, ha felnyalja! Édeskés íze miatt sajnos finomságnak tűnik. Figyelj oda!

VIGYÁZZ AZ ÁLLATOKRA!...télen is

A bejegyzés trackback címe:

https://allatvedolettem.blog.hu/api/trackback/id/tr78143838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása