Ne sajnálkozz, inkább cselekedj!

Állatvédő lettem?!!

Állatvédő lettem?!!

SZILVESZTER...a rettegés éjszakája

2015. december 25. - GikaÁllatvédő
Ami nekünk szórakozás, az az állatoknak horror.... a petárda hangja nekik ágyúdörgés.... a szilveszter éjszaka maga a rémálom. Segíts nekik túlélni!
184image_kutya_tuzijatek.png
SZILVESZTERKOR IS ÓVJUK AZ ÁLLATOKAT! - Néhány jó tanács!
A SZILVESZTERKOR ELSZÖKÖTT KUTYÁK 40%-A SOHA NEM KERÜL VISSZA A GAZDÁJÁHOZ
Szilveszterkor a rémülettől világgá menő állatok száma több ezerre tehető. Sokan közülük a pánikszerű menekülés közben az utakra szaladva lelik halálukat, balesetet szenvednek vagy kóbor állattá válnak. A szerencsésebbek menhelyre kerülnek, és amennyiben sikerül azonosítani őket , hazajutnak.

MIT TEHET A GAZDI?

A 41/2010. (II/26) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról17/A. §-a kimondja:
"Az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt, különösen az év azon szakában, amikor a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló jogszabály szerinti pirotechnikai termékek engedély, bejelentés nélkül is felhasználhatók, az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására."

- Amennyiben megoldható, a kertben tartott kutyákat is vigyük be a házba, esetleg zárjuk olyan helyre (pl. pince), ahol a kinti zajok tompulnak

- Mivel a kutyák hajlamosak játéknak nézni egy bedobott petárdát és a szájukba venni, olyan helyre zárjuk őket, ahol ez nem történhet meg

- Ha tudjuk, hogy a kutyánk félni fog, vagy nehezen viseli a tüzijátékok / petárdák durrogását, kérjünk előre nyugtatótablettát az állatorvostól.

- Az aznapi utolsó sétánk idejét tegyük sötétedés előttre, illetve arra az időpontra, amikor még nem kezdődnek meg a durrogtatások

- A séta során legyen póráz a kutyán, nehogy megijedjen és elszökjön

- Időben ellenőrizzük, hogy a kutyában található mikrochip regisztrálva van-e, hogy ha esetleg megtörténik a baj és elszökik, akkor is visszakerülhessen hozzánk. Egy biléta a nyakörvön is életet menthet, mivel hamarabb hozzájut az elérhetőségünkhöz az, aki összetalálkozik a kutyánkkal.

- Mivel a kutyák a gazdi jelzéseit figyelik, próbáljunk meg mi is nyugodtak maradni

- Ha tehetjük, ne hagyjuk egyedül a kutyát szilveszter éjjelén

HOGYAN SEGÍTHETSZ TE IS?

- NE PETÁRDÁZZ!!!

- Az év utolsó éjjelén és az azt követő pár napban a szokásosnál is jobban figyelj, ha autóba ülsz, mivel a megriadt állatok fejvesztve menekülnek és rohannak akár az úttestre is

- Ha találsz egy elszökött állatot, ne fordítsd el a fejed!
Amennyiben teheted, biztosíts neki meleg helyet, élelmet , ivóvizet. Ha bilétája van, valószínűleg könnyű dolgod lesz és ha értesíted a gazdit, hamar haza kerül a kutya. Ha nincs biléta, akkor remélhetőleg van chipje. Fordulj állatorvoshoz, hogy leolvassa és megmondja a gazdi elérhetőségeit.
Kérj segítséget állatvédelmi szervezetektől. Kiérkezésükig ne hagyd magára a kutyát!

(Légy türelmes! Az állatvédők ilyenkor erejükön felül ezer fele rohannak, hogy segítsenek!)

A bejegyzés trackback címe:

https://allatvedolettem.blog.hu/api/trackback/id/tr338199022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BPI-145 2015.12.30. 01:23:14

Már megint az állatok... És az emberek? Velük mi van? Vagy az emberek már szót sem érdemelnek a nagy össznépi vernyákolásban? Annyira jó dolog, ha valakinek az autója alatt petárda robban, vagy valamelyik aluljáróban? Miért mindig csak az állatok? Mi, humanoid "valakik", hol vagyunk ebben az össznépi aggódásban? Egyetlen szó nincs ebben a felsorolásban RÓLUNK, emberekről! Tessék már miattunk is aggódni egy kicsit!

GikaÁllatvédő · https://www.facebook.com/allatvedolettem/?ref=ts&fref=ts 2015.12.30. 15:19:33

Mivel ez egy állatvédelmi oldal,szerintem egyértelmű, hogy MEGINT AZ ÁLLATOK! Akit az emberekért való aggódás érdekel, az menjen emberjogi aktivisták oldalára. Ennyi. BÚÉK!
süti beállítások módosítása